US Dollar
Pretraga
Povratak na sve postove na blogu

Čir na želucu

Čir na želucu

Mnogi neupućeni Ijudi misle da čir na želucu nije ništa drugo nego gnojni prišt koji određeno vrijeme raste, a onda se otvori ili »pukne« pa se naposljetku razlije po želucu. Zapravo, to je oštečenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska ranica, a zatim se udube u želučanu stijenku.

Čir na želucu ozbiljna je bolest čije posljedice mogu biti dalekosežne i opasne. Znakovi bolesti su osobeni i prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom čiru, pogotovo kad se čir dotakne. Neposredno nakon jela nastaju grčeviti bolovi koji prestaju kad se jelo povrati. Dogodi se da se krv iz čira na želucu izlije u crijevo te se pojavljuje u stolici u vidu katranovih sastojaka.

Čir na želucu i dvanaesniku crijeva nastaje uglavnom pogrešnom ishranom, pretjeranim pušenjem i djelomičnim nzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima itd. Čir na želucu i dvanaestercu imaju mnogih zajedničkih osobina. Međutim, kod čira na želucu osobito noću dolazi do jačih bolova. Bolovi su kadšto veoma intenzivni, a smanjuju se kad bolesnik pojede malo hrane ili popije tekućinu.

Liječenje

Sastav Čaja:

40 g listova pitome nane

40 g listova divlje nane

40 g stabljike dubčaca

40 g listova i cvjetova kantarije muške

40 g listova i cvjetova kantarije ženske

40 g stabljike preslice

30 g stucane smrekove crvene bobe

39 g stucane smrekove cme bobe

30 g imele bijele

30 g žila pirevine

20 g listova šumske jagode

20 g listova kupine

20 g listova i cvjetova lipe

10 g listova pelina nizinskoga

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dcl.

Poslije napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranoga ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 jušnu žlicu istoga ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu — najprije se kupus nariba a zatim isci-jedi. Ukoliko se dnevno pije 1/2 litre kupusova soka, količme čaja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno. U tom slučaju dnevno je potrebno pripremiti 1/2 litre čaja, s time da se u proključalu vodu stavi 5 g mješavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se usporedno s čajem. U tom slučaju, također, smanjiti količine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban.

Za mršave osobe koje boluju od čira na želucu preporučamo da čaj piju u proljeće i jesen kada nastupaju intenzivni bolovi.

Sastav čaja:

70 g listova i cvjetova kunice

60 g listova pitome nane

50 g listova i cvjetova kantarije muške

40 g listova šumske jagode

10 g listova pelina

10 g listova kadulje krstašice

Pripremanje i primjena čaja:

Pripremati čaj jednako kao i prethodni, s time što se u toku dana mora popiti cijela količina od 1 litre — 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, a preostala 4 dcl između obroka, umjesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 jušne žlice maslinova ulja.

Za mlađe Ijude koji boluju od čira na želucu a bili su strastveni pušači i u manjoj mjeri uživali alkohol, preporuča se slijedeći čaj:

50 g listova nane pitome

50 g stabljike komorača

40 g stabljike plućnjaka

30 g stabljike ive trave

30 g listova pelina

10 g Ustova i cvjetova majčine dušice

10 g korijena koprive

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Piti 8 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, što znači da dnevno treba uzimati 4 obroka (dakle, manje ali učestalije). Poslije napitaka prije jela, uzima se svježe ocijeđen jabukov sok (jabuka može biti kisela ili slatka). U svaki obrok obavezno je staviti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Poslije napitaka nakon jela, uzima se mala žlica meda koja se prethodno razmuti u vodi ili navedenom čaju. Preostala 2 dcl čaja popiti u toku dana umjesto vode. Tom prilikom može mu se dodati malo svježe ocijeđena limunovog soka i meda. Postupak liječenja vremenski traje otprilike 2 mjeseca.

 

Komentari
Napišite komentar Zatvorite obrazac za komentare
Zatvori