US Dollar
Pretraga
Povratak na sve postove na blogu

Akutna upala sluznice grla

Akutna upala sluznice grla

Upala počinje općim neugodnim osjećajem, umorom, a ponekad i malom groznicom. U ždrijelu je osjećaj suh, kao da pali, a uskoro i gutanje postaje otežano. Sluznica ždrijela vrlo je često presvučena sivobijelom naslagom koja se može lako ostrugati za razliku od difterije kod koje se naslaga drži čvrsto podloge.

Liječenje

Sastav čaja:

30 g listova borovnice

30 g stabljike komorača

30 g listova pelina

30 g listova i cvjetova kunice

20 g stabljike dubčaca

20 g latica domaće ruže

10 g hrastove kore

10 g listova breze

10 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena trava:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i piti mlak čaj 8 puta dnevno po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima. U hrani, uz četiri dnevna obroka uzimati po 1 žlicu rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Isto tako, u toku dana uzeti 4 jušne žlice mješavine jednakih količina ocijeđena soka od mrkve i kiselih jabuka. Jesti što više povrća. U toku dana uzimati nekoliko puta meda i svježe ocijeđena limunovog soka, samo u umjerenim granicama, da ne naškodi želucu ili, ukoliko bolesnik boluje, čiru na želucu. 

Uz ove upute preporučljivo je grickati iglice bora i duboko disati. Zatim, kao »aperitiv« korisno je jesti naribane kisele jabuke ili piti sok od kiselih jabuka.

 

KRONIČNA UPALA SLUZNICE ŽDRIJELA (KRONIČNI KATAR ŽDRIJELA)

Kronični katar ždrijela uglavnom se razvija iz akutnoga, ali između tih dviju bolesti ne postoji nikakva veza. U većini slučajeva uzroci kroničnoj upali ždrijela su cigarete, alkohol, prenaprezanje govora i sl. U mnogih osoba koje trpe od kroničnog nosnog katara bolest prelazi s nosa na ždrijelo. Drži se, ipak, da su glavni uzročnici te bolesti duhan i alkohol.

Liječenje

Liječenje kronične upale ždrijela podudara se s liječenjem akutne upale ždrijela, s time što je prva vremenski duža. Za vrijeme liječenja kronične upale ždrijela potrebno je jesti raskuhanu hranu, a zabranjeno svježu, čak i salatu. U liječenju akutne upale dopušteno je jesti svježe rajčice, ciklu i sl.

UPALE ŽLIJEZDE SLINAVKE

Postoje male i velike žlijezde slinavke. Male se nalaze u tkivu ispod samih sluznica jezika, obraza, nepca i usnica. Od velikih, pak, postoje tri para: podjezične, podvilične i doušne. Podjezična je smještena u ustima ispod sluznice. Druge dvije se nalaze izvan usta, s time da im kanali završavaju u ustima.

Izravnim prelaskom na odvodne kanale svaka se upala usta može prenijeti na žlijezde. Međutim, one obolijevaju i infekcijom koja se prenosi krvnim ili limfnim putem na tkivo žlijezda. To se događa u Ijudi koji boluju od zaraznih bolesti kao što su pjegavac, trbušni tifus, šarlah, sifilis, tuberkuloza i sl.

 

Komentari
Napišite komentar Zatvorite obrazac za komentare
Zatvori