US Dollar
Pretraga

Arnika

Oznaka proizvoda: Arnica montana
Oznaka proizvođača: Asterales
Broj barkoda: Asteraceae
.

Arnika ili moravka je dugotrajna, aromaticna, zeljasta biljka visine do 60 cm. Listovi su sitni, debeli, nasuprotni i malo nazubljeni, a pri dnu stabla složeni u rozetu. Imaju oblik koplja ili jezička. Cvijet je glavica sa jezičastim vjenčićem na vrhu stabljike i proširenim cvjetovima koji imaju pricvjetne listiće. Cvjetovi su žuti ili narančastocrveni promjera od 6 do 8 cm. Kao ljekoviti dio biljke se koriste cvijet, korijen i listovi. Miris cvjetova je aromatičan, kao smolast. Biljka cvjeta od lipnja do kolovoza, ali je vrijeme cvatnje uslovljeno visinom na kojoj biljka raste. Cvijet se skuplja u vrijeme cvatnje, a korijenje u proljeće. Ljekovite tvari su sesauiterpenski laktoni uljučujući pseudo-guano-lide amifolin, arnikolide, helenalin, flavoniode-eupafolin, patuletin, spinacetin, hispidulin, betuletol, etarsko ulje sa timolom, polisaharidi, amicin, mravlja kiselina, tanini i inulin. Njeno djelovanje je antiinflamatorno i imunostimulativno. Jedan od najboljih lijekova za liječenja rana. Primjena spolja, ali ne na otvorenu ranu. Nezamjenjiva je tinktura arnike u liječenju modrica, raznih oteklina od udaraca, padova, podlijeva krvi. Umiruje bolove, pospješuje zacjeljivanje rana, ubrzava apsorpciju hematoma. Najbolje ju je upotrijebiti u obliku obloga. Unutarnja upotreba arnike u vidu čaja ili tinkture  zahtijeva oprez.
U obliku tinkture upotrebljava se (pažljivo) iznutra kod osteoporoze, moždanog udara, slabe cirkulacije. Efikasna je kod reumatizma,  kod upaljenih vena, bolova u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Koristi se i u liječenju grla, a sa drugim ljekovitim biljkama u liječenju upale pluća, tifusa, slabosti srca, za pospješivanje cirkulacije krvi i izlučivanje znoja i mokraće. 

Specifikacije proizvoda
StaništeLivada, Miješane šume
Vrijeme berbeLjeto
Ljekoviti dijelovi biljkeKorijen, Cvijet
Vrsta pripravkaTinktura, Masti
Ljekovita komponenta( droga)Eterična ulja
Oblik listaDuguljasti, Kopljasti
Boja listaSvijetlo zelena
Rub listaCjelovit
Raspored listovaNaspraman raspored
Vrste stabiljkeZeljasta
Oblik cvijetaGlavica
Boja cvijetaŽuta
SimptomiEdem ( otok), Krvarenje, Bol u zglobovima
Bolesti mišićno koštanog sistemaArtritis ,artropatije , Reumatizam , Bolesti mišića i tetiva , Osteopatije ( bolesti kostiju)
Bolesti srca,krvi i krvotokaBolesti vena ,arterija i kapilara
Bolesti kože i potkožnog tkivaInfekcije kože i potkožnog tkiva
Povrede usljed djelovanja vanjskih faktoraPovrede, traume , Komplikacije nakon hirurške ili medicinske njege
Napišite komentar Zatvorite Obrazac za recenziju
*
*
Loše
Izvrsno
*
*
*
Zatvori