US Dollar
Pretraga
RSS

Blog

Čir na želucu
Čir na želucu

Mnogi neupućeni Ijudi misle da čir na želucu nije ništa drugo nego gnojni prišt koji određeno vrijeme raste, a onda se otvori ili »pukne« pa se naposljetku razlije po želucu. Zapravo, to je oštečenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska ranica, a zatim se udube u želučanu stijenku.

Čir na želucu ozbiljna je bolest čije posljedice mogu biti dalekosežne i opasne. Znakovi bolesti su osobeni i prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom čiru, pogotovo kad se čir dotakne. Neposredno nakon jela nastaju grčeviti bolovi koji prestaju kad se jelo povrati. Dogodi se da se krv iz čira na želucu izlije u crijevo te se pojavljuje u stolici u vidu katranovih sastojaka.

Čir na želucu i dvanaesniku crijeva nastaje uglavnom pogrešnom ishranom, pretjeranim pušenjem i djelomičnim nzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima itd. Čir na želucu i dvanaestercu imaju mnogih zajedničkih osobina. Međutim, kod čira na želucu osobito noću dolazi do jačih bolova. Bolovi su kadšto veoma intenzivni, a smanjuju se kad bolesnik pojede malo hrane ili popije tekućinu.

Liječenje

Sastav Čaja:

40 g listova pitome nane

40 g listova divlje nane

40 g stabljike dubčaca

40 g listova i cvjetova kantarije muške

40 g listova i cvjetova kantarije ženske

40 g stabljike preslice

30 g stucane smrekove crvene bobe

39 g stucane smrekove cme bobe

30 g imele bijele

30 g žila pirevine

20 g listova šumske jagode

20 g listova kupine

20 g listova i cvjetova lipe

10 g listova pelina nizinskoga

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dcl.

Poslije napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranoga ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 jušnu žlicu istoga ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu — najprije se kupus nariba a zatim isci-jedi. Ukoliko se dnevno pije 1/2 litre kupusova soka, količme čaja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno. U tom slučaju dnevno je potrebno pripremiti 1/2 litre čaja, s time da se u proključalu vodu stavi 5 g mješavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se usporedno s čajem. U tom slučaju, također, smanjiti količine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban.

Za mršave osobe koje boluju od čira na želucu preporučamo da čaj piju u proljeće i jesen kada nastupaju intenzivni bolovi.

Sastav čaja:

70 g listova i cvjetova kunice

60 g listova pitome nane

50 g listova i cvjetova kantarije muške

40 g listova šumske jagode

10 g listova pelina

10 g listova kadulje krstašice

Pripremanje i primjena čaja:

Pripremati čaj jednako kao i prethodni, s time što se u toku dana mora popiti cijela količina od 1 litre — 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, a preostala 4 dcl između obroka, umjesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 jušne žlice maslinova ulja.

Za mlađe Ijude koji boluju od čira na želucu a bili su strastveni pušači i u manjoj mjeri uživali alkohol, preporuča se slijedeći čaj:

50 g listova nane pitome

50 g stabljike komorača

40 g stabljike plućnjaka

30 g stabljike ive trave

30 g listova pelina

10 g Ustova i cvjetova majčine dušice

10 g korijena koprive

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Piti 8 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, što znači da dnevno treba uzimati 4 obroka (dakle, manje ali učestalije). Poslije napitaka prije jela, uzima se svježe ocijeđen jabukov sok (jabuka može biti kisela ili slatka). U svaki obrok obavezno je staviti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Poslije napitaka nakon jela, uzima se mala žlica meda koja se prethodno razmuti u vodi ili navedenom čaju. Preostala 2 dcl čaja popiti u toku dana umjesto vode. Tom prilikom može mu se dodati malo svježe ocijeđena limunovog soka i meda. Postupak liječenja vremenski traje otprilike 2 mjeseca.

 

Zaušnjaci
Zaušnjaci

Od ove zarazne bolesti uglavnom obolijevaju djeca. Širi se na mjestima gdje se nalazi mnogo djece, kao što su škole, vrtići i sl.

Uzročnik bolesti je virus, a prenosi se pljuvačkom. Vrijeme od zaraze do izbijanja bolesti traje od 14 do 20 dana. Kad nastupi bolest, dijete najprije osjeća umor, glavobolju, zatim bolove u nogama i rukama. Gdjekad povraća, a u nekim slučajevirna tuži se na bolove u grlu. Poslije oteknu zaušne žlijezde i lice. Zanimljivo je da u većini slučajeva otekne lijeva strana lica, a poslije i desna strana. U blažim slučajevima, kada se bolest zadržava samo na doušnoj žlijezdi, oteklina prolazi za 8 do 10 dana, i bolest je savladana. U težim slučajevima bolest se produžava i do mjesec dana. Zaušnjake prate komplikacije kao što su upala jaja u muške djece te grudi i jajnika u ženske djece. Ponekad dolazi i do nadražaja i upale moždanih opni i gušterače.

Liječenje

Sastav čaja:

20 g stabljike majčine dušice

20 g stabljike ive trave

20 g listova i cvjetova vrijeska

20 g listova pelina

20 g listova borovnice

20 g listova kunice

20 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g miešavine trava i kuhati 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta po 1/2 dcl mlakog čaja, zaslađenog medorn i s nekoliko kapi svježeg limunova soka.

Jesti prokuhanu hranu sa što više vitamina. Živjeti u okrečenim prostorijama umjerene temperature, bez cvijeća i zelenila. Pod prostorije u kojoj se boravi za vrijeme liječenja ne smije se prati vodom.

 

Ulcerozna upala crijeva-Ulcerozni kolitis
Ulcerozna upala crijeva-Ulcerozni kolitis

Bolest nastaje kad se upali debelo crijevo, tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva. Bolest se očituje osnovnim znacima: proljevima popraćenim krvlju, gnojem i sluzi. Bolest može biti raznog stupnja težine, a vraća se u različitim vremenskim razmacima. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, međutim, učestalija je u mlađih odraslih osoba, više u žena nego u muškaraca. U mnogih bolesnika, nakon nekoliko tjedana stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko mjeseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje.

Liječenje

Sastav čaja:

500 g plodova divlje drače 

30 g stabljike majčine dušice 

20 g listova i cvjetova kunice 

20 g hrastove kore 

10 g ive trave

Pripremanje i primjena čaja:

Plod divlje drače jako stucati, druge trave jako usitniti i sve zajedno smiješati. U 2 litre hladne vode preko noći namočiti 15 g mješavine trava. Ujutro kuhati s time da ključa poklopljeno 5 minuta. Kad se ohladi, čaj preliti u bocu i piti 4 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dcl, a preostalu količinu umjesto vode. Caj se pije 10 do 15 dana, a zatim se na preostalu količinu mješavine trava doda još 500 g stucanoga ploda divlje drače i tako dobivenu mješavinu koristi se dok se ne potroši. Taj se čaj priprema kao što je navedeno, s razlikom da se u 2 litre vode namoči 20 g mješavine trava.

U liječenju te bolesti zabranjeno je: mlijeko, svi mliječni proizvodi, konzervirane prerađevine, alkohol, cigarete, crna kava, slatkiši, pečenja i sve masnoće životinjskog porijekla. Ishranu provoditi kao u liječenju oboljele prostate: što više divljeg zelja, radiča, tušta, lobode, štavelja, štira, sve vrste kuka (sparoge), lukovice. U nedostatku divljeg zelja koristiti blitvu i mladi špinat. Tu zelen jako rasknhati s dodatkom malih količina ječma ili riže. Krumpira što manje jesti. Od kruha uzimati isključivo raženi, po mogućnosti dvopek. Hranu začiniti običnim biljnim uljem, umjerenom količinom soli i ne zapržavati. Obroci treba da budu količinom manji i u 4 navrata dnevno.

Za liječenje ulceroznog kolitisa koristan je slijedeći lijek:

u 1 litru vode staviti 10 g ploda divlje drače i kad proključa kuhati 1 minutu. Čaj se pije umjesto vode. Prije i poslije jela popiti po malu, rakijsku, čašu crnoga vina u kojem je kuhan korijen srčanika. Napitak se priprema tako da se u 1 litri vina kuha 5 g jako usitnjena srčanika. Kad provri, vino kuhati na laganoj vatri 4 do 6 minuta. Ukoliko je bolest u jačoj mjeri izražena, u 1 litru vina stavi se 10 g srčanika i kuha poklopljeno na tihoj vatri 10 do 15 minuta. Pije se prije i poslije jela (po 1 malu čašu).

Veoma je koristan lijek od slijedećih sastojaka:

prepržen i samljeven plod divlje drače crno vino kuhano s bijelim lukom mješavma trava:

20 g cvjetova kunice

20 g korijena srčanika

20 g stabljike majčine dušice

20 g hrastove kore

20 g stabljike pirevine (puzavi dio)

20 g čičkova sjemena (ili suhe stabljike s listovima)

Pripremanje i primjena lijeka:

Plod divlje drače preprži se u pećnici pri čemu valja paziti da ne izgori, zatim se stuče i samelje u prah.

Od navedenih trava priprema se umjeren čaj: u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava. Kad provri, kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu.

U 1 litru dobrog crnog vina staviti 10 česana bijeloga luka, (neoguljenog i stucanog), i kuhati poklopljeno 1/2 sata na tihoj vatri. Kad se ohladi, procijediti u čistu bocu.

Na 1/2 dcl tako pripremljenog vina doda se 1/2 dcl unaprijed pri-premljenog umjerenog čaja. Tome se doda mala (kavena) žlica samljevenog i preprženog ploda divlje drače. To se promiješa i pije 3 puta dnevno za vrijeme jela, te još 3 puta po 1 dcl između obroka s prženim kruhom (dvopekom) od raži.

Potrebno je utopliti odjećom područje oko križa i donjeg dijela trbuha. Poslije svake izvršene nužde obavezno ispirati se mlakom vodom. U ishrani koristiti u neograničenim količinama usitnjen i prokuhan crveni luk (glavicu) kao dodatak divljem zelju. Budući da se zelje uzima mlako, u obrok je potrebno dodati malo soka od svježe ocijeđenog limuna (dnevno 1 limun).

Navečer, u rektum prije spavanja ubrizgati klizmom otprilike 10 cm kantarion ulja. Ono se priprema na slijedeći način: do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoči. Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.

Postupak dozrijevanja kantarion ulja može se ubrzati na slijedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturu od 60 do 70'C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima ono-liko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Valja naglasiti da je kantarion ulje tim bolje čim dulje vremena odstoji.

 

Opstipacija- tvrda stolica
Opstipacija- tvrda stolica

Od svih poremećaja kojima su izložena crijeva, najučestaliji je kronični zatvor — opstipacija. Uzrok bolesti leži, prije svega, u nedovoljnom kretanju i namjemom zaustavljanju navale stolice kad se pojavi. Zdravi se Ijudi u 24 sata jednom ili dvaput očiste, što je odraz prirodne probave. Događa se i učestalije čišćenje u toku dana, no to ne mora biti znak posebnih poremećaja. Patnje koje uzrokuje zatvor ne utječu samo na tijelo nego i na duševno stanje. Ljudi s opstipacijom vrlo su razdražljivi. To je, inače, bolest od koje ponajvećma boluju radnici koji pri poslu sjede ili se općenito malo kreću.

Liječenje

Toplom vodom oprati 1/2 kg suhih smokava i staviti ih u 1 1/2 litru vode da kuha 1/2 sata na laganoj vatri. Ohladiti i tekućinu piti svakih 2 sata po 1/2 dcl do 1 dcl u toku dana. Smokve jesti.

Bolji se rezultati postižu kad se kuha 1/2 kg suhih smokava i 1/2 kg suhih šljiva koje se kuhaju u 3 litre vode. Pustiti da uvri do 21/2 litre. Prije i poslije jela piti po 1 dcl tekućine. Uz to se uzima po jedna jušna žlica skuhanih smokava i šljiva. Preostali dio teku-ćine, smokava i šljiva i uzimati između obroka ili u toku sutrašnjeg dana. Količine navedenih sastojaka u lijeku mogu biti razmjerno veće ili manje, što ovisi o stupnju oboljenja. Za vrijeme bolcsti potrebno je jesti što više (divljeg) zelja i ječma, što se priprema bez zapržavanja i jako raskuhano. Veoma je korisno uzimati u neograničenim količinama svježe jabuke i šljive. U nedostatku divljeg zelja, korisni su blitva, kupus, raštika a u svim jelima koristiti što više crvenoga luka.

Kao lijek protiv tvrde stolice upotrebljava se raskuhana pšemca i zob. U 1 litru vode stavi se po 100 g zobi i pšenice i skuha. Zob i pšenicu jesti kao dodatak hrani, a tekućinu piti umjesto vode. Ohla-đenoj tekućini može se dodati slabi čaj koji se priprerna od jednakih količina pitome nane i bijele irnele. Za vrijeme liječenja tvrde stolice obroci moraju biti manji a učestaliji. Osloboditi se svih fizičkih i psihičkih napora te boravka u zagušljivim prostorijama. Bolje je  vrijeme provoditi berući ljekovito bilje, obrađujući vrt, ili u ribolovu. Preporučuju se, uglavnom, lagani poslovi koji će bolesnika odvući od zamorne svakodnevice. Dopušteno je dnevno popiti 1 čašu bijeloga vina.

 

Gripa
Gripa

Zaraza gripe širi se kapljicama i to, uglavnom, od bolesnika u prvim danima oboljenja. Zarazu obično šire naoko zdravi Ijudi. Gripa se najčešće javlja zimi, zbog toga sto su Ijudi često nagomilani zajedno i zatvoreni u kućama pa je širenje zaraze posljedica izravnih dodira. Od trenutka zaraze do prvih znakova bolesti obično prođe 2 dana. Bolest počinje naglo s osjećajem slabosti, glavoboljom, bolovima po čitavu tijelu. Temperatura se kreće od 39 do 41'C. Kod normalnog toka bolesti tako visoka toplina tijela traje obično 2 do 3 dana, nakon čega počinje padati, a nakon 6 do 7 dana dolazi u prirodno stanje. Nakon 3 do 4 dana trajanja bolesti, pojavljuje se pojačano izlučivanje iz nosa, začepljenje nosa, promukli glas, grebenje u grlu i suhi kašalj. Ukoliko ne dođe do komplikacija, bolest traje otprilike desetak dana.

Liječenje

Za liječenje gripe navodimo dvije recepture.

Sastav čaja (J):

20 g koprive

20 g stabljike kunice

20 g stabljike majčine dušice

20 g stabljike preslice

Priprenianje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Kuhati umjeren čaj, što z.nači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i kuhati po klopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Pripremljenu količinu od 1 litre čaja popiti u toku dana, po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Na svaki decilitar čaja dodati 1 srednju žlicu svježe ocijeđena limunovog soka. Caj zasladiti medom, ukoliko bolesnik ujedno ne boluje od šećeme bolesti.

U toku dana pojesti 1/2 litre kisela mlijeka, a na svaki 1 dcl kisela mlijeka dodati 3 do 4 česna bijeloga luka, koji se pret-hodno očisti, stuca i svaki put posebno priprema. Ako bolesnik traži više tečnosti, potrebno je da pije uvarak od zobi i to najviše do 4 dcl dnevno. Uvarak se priprema tako da se u 2 litre proključale vode stavi 1/2 kg zobi i kuha poklopljeno na tihoj vatri 30 minuta.

Inače, preporuča se što češće brisati znoj toplim ručnicima. Bolesnika odvojiti od zdravih osoba, a posebno od djece.

Sastav čaja (2):

30 g sitno samljevenog ploda šipurike

30 g listova nane pitome

30 g listova bokvice

20 g korijena bijeloga sljeza

20 g listova nane divlje

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Sve ostalo kao i kod prve recepture, s time što se umjesto uvarka od zobi nzima kompot pripremljen od jednakih količina dunja, jabuka i smokava. Kompot se, inače, ne zaslađuje.

U liječenju gripe preporučuje se temeljito preznojavanje uz brzo brisanje znoja toplim ručnicima. Potrebno je često mijenjati znojno rublje.

Navedene recepture su za odrasle osobe. Međutim, mogu se koristiti i za djecu, s time da se količine trava smanje na polovicu.

 

Pleuritis-Upala porebrice
Pleuritis-Upala porebrice

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upa-lom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala.

Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i ras-težljive.

SUHA UPALA POREBRICE

Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.

Liječenje

Piti čaj od jedne mješavine trava.

Sastav čaja (1):

50 g stabljike bijele gorčice 50 g listova gaveza 30 g stabljike preslice 30 g listova i cvjetova podbijela 30 g listova i cvjetova kunice 20 g stabljike komorača 20 g listova muške bokvice 10 g stabljike timijana

Sastav čaja (2):

20 g listova gaveza

20 g žila koprive

20 g listova i sjemena komorača

20 g korijena konjogriza

20 g stabljike preslice

20 g stabljike timijana

20 g žila zečjeg tma

20 g listova peršuna

Pripremanje i primjena čajeva:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatina preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka mnjesto vode.

Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji.

Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masi-ranje.

Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne na-pitke.

VODENA UPALA POREBRICE

Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje snhe porebrice. Ćaj se priprema na isd način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navra^a po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umje&to vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Caj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.

Neslanorn svinjskom rnašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.

Jesti bolju hranu s manje tečnosti.

Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.

 

Akutna upala sluznice grla
Akutna upala sluznice grla

Upala počinje općim neugodnim osjećajem, umorom, a ponekad i malom groznicom. U ždrijelu je osjećaj suh, kao da pali, a uskoro i gutanje postaje otežano. Sluznica ždrijela vrlo je često presvučena sivobijelom naslagom koja se može lako ostrugati za razliku od difterije kod koje se naslaga drži čvrsto podloge.

Liječenje

Sastav čaja:

30 g listova borovnice

30 g stabljike komorača

30 g listova pelina

30 g listova i cvjetova kunice

20 g stabljike dubčaca

20 g latica domaće ruže

10 g hrastove kore

10 g listova breze

10 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena trava:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i piti mlak čaj 8 puta dnevno po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima. U hrani, uz četiri dnevna obroka uzimati po 1 žlicu rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Isto tako, u toku dana uzeti 4 jušne žlice mješavine jednakih količina ocijeđena soka od mrkve i kiselih jabuka. Jesti što više povrća. U toku dana uzimati nekoliko puta meda i svježe ocijeđena limunovog soka, samo u umjerenim granicama, da ne naškodi želucu ili, ukoliko bolesnik boluje, čiru na želucu. 

Uz ove upute preporučljivo je grickati iglice bora i duboko disati. Zatim, kao »aperitiv« korisno je jesti naribane kisele jabuke ili piti sok od kiselih jabuka.

 

KRONIČNA UPALA SLUZNICE ŽDRIJELA (KRONIČNI KATAR ŽDRIJELA)

Kronični katar ždrijela uglavnom se razvija iz akutnoga, ali između tih dviju bolesti ne postoji nikakva veza. U većini slučajeva uzroci kroničnoj upali ždrijela su cigarete, alkohol, prenaprezanje govora i sl. U mnogih osoba koje trpe od kroničnog nosnog katara bolest prelazi s nosa na ždrijelo. Drži se, ipak, da su glavni uzročnici te bolesti duhan i alkohol.

Liječenje

Liječenje kronične upale ždrijela podudara se s liječenjem akutne upale ždrijela, s time što je prva vremenski duža. Za vrijeme liječenja kronične upale ždrijela potrebno je jesti raskuhanu hranu, a zabranjeno svježu, čak i salatu. U liječenju akutne upale dopušteno je jesti svježe rajčice, ciklu i sl.

UPALE ŽLIJEZDE SLINAVKE

Postoje male i velike žlijezde slinavke. Male se nalaze u tkivu ispod samih sluznica jezika, obraza, nepca i usnica. Od velikih, pak, postoje tri para: podjezične, podvilične i doušne. Podjezična je smještena u ustima ispod sluznice. Druge dvije se nalaze izvan usta, s time da im kanali završavaju u ustima.

Izravnim prelaskom na odvodne kanale svaka se upala usta može prenijeti na žlijezde. Međutim, one obolijevaju i infekcijom koja se prenosi krvnim ili limfnim putem na tkivo žlijezda. To se događa u Ijudi koji boluju od zaraznih bolesti kao što su pjegavac, trbušni tifus, šarlah, sifilis, tuberkuloza i sl.

 

Gnojna upala zglobova
Gnojna upala zglobova

Počinje žestokim bolovima i jakom groznicom. Zglob je jako otečen i tako jako boli, da bolesnik ne može micati oboljelim udom. Koža je vrela i crvena. Gnojenje je opasno zbog toga što lako prelazi na druge dijelove zgloba, na kosti i koštanu moždinu. 

Bolest uzrokuju bakterije što ulaze izvana kod ozljeda ili krvotokom za vrijeme infektivnih bolesti kao što su tifus, šarlah, otro-vanje krvi, gonoreja i sl. (Gnojnu upalu ponekad je potrebno liječiti injekcijama antibiotika.)

Llječenje

Sastav čaja:

50 g listova morača

50 g stabljike majčine dušice

50 g listova kupine

40 g komušine od mahuna (žutoga graha)

20 g komušine od piskavice

20 g korijena gaveza

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 rninutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela.

Umjesto vode piti čaj od slijedećih trava:

20 g listova ružmarina

20 g mladih šišarki i vrhova bora

20 g arnike

20 g cvjetova kunice

Priprenianje i primjena čaja:

U 1 litru vode preko noći (12 sati) namočiti 2 1/2 g mješavine trava. Nakon toga kuhati na laganoj vatri da provri i poklopljeno ohladiti. Caj piucijediti i piti, po želji, s limunovim ili narančinim sokom.

U toku dana, uz jelo uzeti 6 jušnih žlica (3 puta po 2 žlice) mješavine:

500 g meda

50 g samljevena sjemena piskavice 

30 g samljevena sjemena čička (lepuha) 

30 g osušenih i samljevenih koštunica divljeg šipka (nare)

Mješavinu jako umiješati i začepljenu držati na tamnom mjestu.

Svaku večer prije spavanja oboljela mjesta namočiti uvarkom od trine. (Uvarak se priprema tako da se u 5 litara vode stavi 100 g trine i kuha 10 minuta.) Nakon toga bolesna mjesta posušiti i namazati mješavinom 150 g stucana sjemena bijele imele, 4 dcl domačeg maslinovog ulja i 2 dcl rakije lozovače (jačine 30 vol.°/o). Sastojci se jako umiješaju.

Nakon što ste namazali bolesne zglobove, umotajte ih parnučnim krpama i legnite u postelju.

Jesti raskuhanu hranu s mnogo zelja, posebice divljeg zelja. Isto tako, što više jesti juhu od raskuhanih telećih potkoljenica, koja se priprema tako da pri raskuhavanju voda ukuha 2 puta na pola. Hranu malo soliti.

Odbaciti sva alkoholna pića, cigarete i sve konzervirane prerađevine. Za vrijeme liječenja potrebno je mirovati.

 

Zatvori