US Dollar
Pretraga
Slika za kategoriju Abdomen

Abdomen

Jednjak je cijev koja vodi od ždrijela (farinks) do želuca. Dva od najčešćih poremećaja jednjaka su disfagija (osjećaj poteškoća pri gutanju) i bol u prsima ili leđima. Disfagija je osjećaj da hrana ne prolazi normalno iz ždrijela do želuca i da se na svom putu prema dolje zaustavlja. Disfagija luzorija je stanje u kojem je otežano gutanje zbog pritiska krvne žile na jednjak. Ahalazija (kardiospazam, ezofagealna antiperistaltika, megaezofagus) je živčani poremećaj.

 Želudac luči kiselinu i enzime koji razgrađuju (probavljaju) hranu u manje čestice. Gastritis je upala želučane sluznice. Peptički vrijed (ulkus) je dobro ograničena okrugla ili ovalna rana gdje je sluznica želuca ili dvanaesnika izjedena želučanom kiselinom i probavnim sokovima. Plitki se vrijed naziva erozijom. Gastroenteritis je općeniti pojam za skupinu bolesti koje su obično uzrokovane infekcijom, a dovode do simptoma kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, blagi do teški proljev, grčevi i neugoda u želucu. Stafilokokno otrovanje hranom je otrovanje zbog uživanja hrane zaražene otrovima nekih vrsta stafilokoka, koji su često prisutne bakterije; obično dolazi do proljeva i povraćanja. Neke želučanocrijevne bolesti mogu ugroziti život i zahtijevati hitno liječenje―u nekim slučajevima operaciju. U te bolesti spadaju krvarenje u probavnom sustavu, mehaničko suženje probavnog sustava, ileus (prolazni prestanak normalnog gibanja sustava stezanjem), apendicitis (upala crvuljka) i peritonitis (upala opne koja prekriva trbušnu šupljinu).

Upalne bolesti crijeva su kronične bolesti u kojima crijeva (utroba) postaju upaljena što često uzrokuje ponavljajuće trbušne grčeve i proljev. Dva tipa upalnih bolesti crijeva su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Zatvor stolice je stanje u kojem osoba ima neugodno ili rijetko pražnjenje crijeva. Proljev je povećanje obujma, sadržaja vode ili učestalosti pražnjenja crijeva. Inkontinencija stolice je gubitak kontrole nad ispražnjavanjem crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva je motorni poremećaj čitavog želučanocrijevnog sustava koji uzrokuje bol u trbuhu, zatvor stolice ili proljev. Nadutost trbuha je osjećaj povećane količine plina u želučanocrijevnom sustavu. Sindromi loše apsorpcije (malapsorpcijski sindromi) su bolesti koje nastaju zbog toga što se hranjive tvari u tankom crijevu u krvnu struju zadovoljavajuće ne apsorbiraju.

 

3 Artikal u Rešetka 4 Artikal u Rešetka Popis

Aloja

Aloe vera, aloje, pustinjska ruža.
.

Angelika

Anđelica,anđeoski korijen,trubaljka,korijen svetog duha.
.

Anis

Anis, anason, anaton, anež, amiz, slatki janež, slatki januš, slatki morač, slatki kopar, slatki kumin.
.

Ariš

Aric, ariševina, gorski mecesan, macesan.
.

Bagrem

Akacija, akac, akacija, bagra, bagrema, bagren, bijela bagrema, beli bagrem, bijelo drvo, bijelo cvijeće, bijela drača, bijela kapinika, gospodinov trn, egiptonska tmina, kralj, kraljevo drvo.
.

Bedrenika

Velika siljevina.
.
Zatvori