US Dollar
Pretraga
Slika za kategoriju Usna šupljina

Usna šupljina

Usta mogu zahvatiti lokalna stanja (stanja koja pogađaju samo posebno područje tijela), kao što su neke infekcije i ozljede. Isto tako, sustavne bolesti (bolesti koje pogađaju cijelo tijelo) kao što su šećerna bolest, AIDS i leukemija mogu uzrokovati promjene u ustima. Ponekad se prvi znakovi tih bolesti pojavljuju u ustima i prepoznaje ih zubni liječnik.

Afte su male, bolne rane koje se pojavljuju unutar usta. Afte se pojavljuju kao okrugle bijele točke s crvenim rubom. Afte se gotovo uvijek stvore na mekom, opuštenom tkivu posebice na unutrašnjosti usne ili obraza, na jeziku ili mekom nepcu, a ponekad i u grlu.

Primarna infekcija oralnim herpesom (primarni herpetični gingivostomatitis) je početna infekcija virusom herpesa simpleksa koja može uzrokovati ubrzano razvijanje bolnih rana na desnima i drugim dijelovima usta. Sekundarni herpes (recidivni herpes usne) je lokalna reaktivacija virusa koji stvara tzv. hladnu ranu (mjehurići groznice).

Zaušnjaci, neke bakterijske infekcije i druge bolesti mogu uzrokovati nateknuće glavnih žlijezda slinovnica. Oteknuće mogu uzrokovati karcinomski ili nekarcinomski tumori u žlijezdama slinovnicama; takva oteknuća su obično tvrđa od onih uzrokovanih infekcijom. Ako je tumor kancerozan, žlijezda može biti tvrda poput kamena.Ozljeda gornje usne―na primjer zbog ugriza―može oštetiti sićušnu žlijezdu slinovnicu i zaustaviti tok sline. Kao rezultat ta žljezdica može nateći i stvoriti malu, mekanu izbočinu (mukocele) plavkastog izgleda. Za nekoliko tjedana izbočina nestaje obično sama od sebe.

3 Artikal u Rešetka 4 Artikal u Rešetka Popis

Bedrenika

Velika siljevina.
.

Crni dud

Murgav dud, crnica, šandud, šamdud.
.

Crni sljez

Slez, crni slez, guščija trava, velika slezovača, planinski sliz, srčani klobuk, ćureća trava, divlji slez.
.

Crveni luk

Glavata crvenac Ijutika, kapula, mrki luk.
.

Gavez

Crni gavez, volujski jezik.
.

Kadulja

Žalfija, mirisava kadulja, prava kadulja, pitomi pelin, narugvana kadulja, šalvija.
.
Zatvori