US Dollar
Pretraga
Povratak na sve postove na blogu

Gripa

Gripa

Zaraza gripe širi se kapljicama i to, uglavnom, od bolesnika u prvim danima oboljenja. Zarazu obično šire naoko zdravi Ijudi. Gripa se najčešće javlja zimi, zbog toga sto su Ijudi često nagomilani zajedno i zatvoreni u kućama pa je širenje zaraze posljedica izravnih dodira. Od trenutka zaraze do prvih znakova bolesti obično prođe 2 dana. Bolest počinje naglo s osjećajem slabosti, glavoboljom, bolovima po čitavu tijelu. Temperatura se kreće od 39 do 41'C. Kod normalnog toka bolesti tako visoka toplina tijela traje obično 2 do 3 dana, nakon čega počinje padati, a nakon 6 do 7 dana dolazi u prirodno stanje. Nakon 3 do 4 dana trajanja bolesti, pojavljuje se pojačano izlučivanje iz nosa, začepljenje nosa, promukli glas, grebenje u grlu i suhi kašalj. Ukoliko ne dođe do komplikacija, bolest traje otprilike desetak dana.

Liječenje

Za liječenje gripe navodimo dvije recepture.

Sastav čaja (J):

20 g koprive

20 g stabljike kunice

20 g stabljike majčine dušice

20 g stabljike preslice

Priprenianje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Kuhati umjeren čaj, što z.nači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i kuhati po klopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Pripremljenu količinu od 1 litre čaja popiti u toku dana, po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Na svaki decilitar čaja dodati 1 srednju žlicu svježe ocijeđena limunovog soka. Caj zasladiti medom, ukoliko bolesnik ujedno ne boluje od šećeme bolesti.

U toku dana pojesti 1/2 litre kisela mlijeka, a na svaki 1 dcl kisela mlijeka dodati 3 do 4 česna bijeloga luka, koji se pret-hodno očisti, stuca i svaki put posebno priprema. Ako bolesnik traži više tečnosti, potrebno je da pije uvarak od zobi i to najviše do 4 dcl dnevno. Uvarak se priprema tako da se u 2 litre proključale vode stavi 1/2 kg zobi i kuha poklopljeno na tihoj vatri 30 minuta.

Inače, preporuča se što češće brisati znoj toplim ručnicima. Bolesnika odvojiti od zdravih osoba, a posebno od djece.

Sastav čaja (2):

30 g sitno samljevenog ploda šipurike

30 g listova nane pitome

30 g listova bokvice

20 g korijena bijeloga sljeza

20 g listova nane divlje

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Sve ostalo kao i kod prve recepture, s time što se umjesto uvarka od zobi nzima kompot pripremljen od jednakih količina dunja, jabuka i smokava. Kompot se, inače, ne zaslađuje.

U liječenju gripe preporučuje se temeljito preznojavanje uz brzo brisanje znoja toplim ručnicima. Potrebno je često mijenjati znojno rublje.

Navedene recepture su za odrasle osobe. Međutim, mogu se koristiti i za djecu, s time da se količine trava smanje na polovicu.

 

Komentari
Napišite komentar Zatvorite obrazac za komentare
Zatvori