US Dollar
Pretraga
Povratak na sve postove na blogu

Pleuritis-Upala porebrice

Pleuritis-Upala porebrice

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upa-lom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala.

Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i ras-težljive.

SUHA UPALA POREBRICE

Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.

Liječenje

Piti čaj od jedne mješavine trava.

Sastav čaja (1):

50 g stabljike bijele gorčice 50 g listova gaveza 30 g stabljike preslice 30 g listova i cvjetova podbijela 30 g listova i cvjetova kunice 20 g stabljike komorača 20 g listova muške bokvice 10 g stabljike timijana

Sastav čaja (2):

20 g listova gaveza

20 g žila koprive

20 g listova i sjemena komorača

20 g korijena konjogriza

20 g stabljike preslice

20 g stabljike timijana

20 g žila zečjeg tma

20 g listova peršuna

Pripremanje i primjena čajeva:

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatina preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka mnjesto vode.

Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji.

Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masi-ranje.

Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne na-pitke.

VODENA UPALA POREBRICE

Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje snhe porebrice. Ćaj se priprema na isd način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navra^a po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umje&to vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Caj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.

Neslanorn svinjskom rnašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.

Jesti bolju hranu s manje tečnosti.

Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.

 

Komentari
Napišite komentar Zatvorite obrazac za komentare
Zatvori