US Dollar
Pretraga
Slika za kategoriju Dermatoze

Dermatoze

Psorijaza je kronična bolest koja se vraća, a može je se prepoznati po nakupinama koje se srebrnasto ljušte i po plakovima (uzdignutim plohama) različite veličine. Nenormalno brz rast i promjena kožnih stanica uzrokuje ljuštenje. Ne zna se razlog brzog rasta stanica, ali misli se da imaju ulogu imunološki mehanizmi. Psorijaza obično počinje kao jedan ili više malih psorijatičnih plakova koji postaju prekomjerno ljuskavi. Psorijaza tipično zahvaća kožu glave, laktove, koljena, leđa i stražnjice. Obično psorijaza uzrokuje samo ljuštenje. Čak je i svrbež rijedak. Kada mjesto ljuštenja zacijeli, koža se čini gotovo normalnog izgleda, a rast dlake je nepromijenjen. Većina ljudi s ograničenom psorijazom ima malo problema osim ljuštenja, premda koža može izgledati ružno. Neki ljudi, međutim, imaju opsežnu (jako proširenu) psorijazu ili teške učinke psorijaze.

Dermatitis (ekcem) je upala gornjih slojeva kože koja uzrokuje stvaranje mjehura, crvenilo, oteknuće, cijeđenje tekućine, stvaranje krasta, ljuštenje i obično svrbež. Stalno češanje i trljanje može dovesti do zadebljanja i otvdnuća kože. Neke vrste dermatitisa zahvaćaju samo posebne dijelove tijela. Vrste dermatitisa: atopijski, generalizovani, seboreični, numularni, kontaktni...

Ekcemi su poremećaji površinskih slojeva kože koji uključuju rožnati sloj i dublje slojeve epidermisa i kreću se od onih koji uzrokuju prolaznu nelagodu do onih koji dovode do kronične onesposobljenosti. 

3 Artikal u Rešetka 4 Artikal u Rešetka Popis

Aloja

Aloe vera, aloje, pustinjska ruža.
.

Bokvica

Bokvica, ženska bokvica, žilovlak, velika bokvica, širokolisna bokvica.
.

Bršljan

Barsijan, beštran, bršljen i brštan.
.

Čičak

Pušina, čičak, repuv, repuh.
.

Crvotočina

Lisičjak, lisičji rep, prečica, plavun, zmijina mahovina.
.

Gavez

Crni gavez, volujski jezik.
.
Zatvori