US Dollar
Pretraga
Povratak na sve postove na blogu

Zaušnjaci

Zaušnjaci

Od ove zarazne bolesti uglavnom obolijevaju djeca. Širi se na mjestima gdje se nalazi mnogo djece, kao što su škole, vrtići i sl.

Uzročnik bolesti je virus, a prenosi se pljuvačkom. Vrijeme od zaraze do izbijanja bolesti traje od 14 do 20 dana. Kad nastupi bolest, dijete najprije osjeća umor, glavobolju, zatim bolove u nogama i rukama. Gdjekad povraća, a u nekim slučajevirna tuži se na bolove u grlu. Poslije oteknu zaušne žlijezde i lice. Zanimljivo je da u većini slučajeva otekne lijeva strana lica, a poslije i desna strana. U blažim slučajevima, kada se bolest zadržava samo na doušnoj žlijezdi, oteklina prolazi za 8 do 10 dana, i bolest je savladana. U težim slučajevima bolest se produžava i do mjesec dana. Zaušnjake prate komplikacije kao što su upala jaja u muške djece te grudi i jajnika u ženske djece. Ponekad dolazi i do nadražaja i upale moždanih opni i gušterače.

Liječenje

Sastav čaja:

20 g stabljike majčine dušice

20 g stabljike ive trave

20 g listova i cvjetova vrijeska

20 g listova pelina

20 g listova borovnice

20 g listova kunice

20 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g miešavine trava i kuhati 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta po 1/2 dcl mlakog čaja, zaslađenog medorn i s nekoliko kapi svježeg limunova soka.

Jesti prokuhanu hranu sa što više vitamina. Živjeti u okrečenim prostorijama umjerene temperature, bez cvijeća i zelenila. Pod prostorije u kojoj se boravi za vrijeme liječenja ne smije se prati vodom.

 

Komentari
Napišite komentar Zatvorite obrazac za komentare
Zatvori